Nyitókép: indirekt.hu

 

Elhalasztotta a marshelikopter felszállását a NASA, egy műszaki hiba miatt nem kockáztatták meg a történelmi repülést.

 

Árpilis 11-ére, vasárnap estére – közép európai idő szerint hétfő hajnalra – tervezték az Ingenuity tesztrepülését – idegen bolygón ez lett volna az első alkalom, hogy egy ember alkotta eszköz irányított repülést hajt végre.

 

„Izgatottan várjuk az első repülést. Az elmúlt évet ezzel töltöttük, ezt terveztük, ezt gyakoroltuk – hogy felkészüljünk mindenre, amit ilyenkor tennünk kell”

 

 hirdetes_300x300  

– számolt be még pénteken Tim Canham, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a helikopter missziójának vezetője.

Hétvégén számolt be a teszteredményekről a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal – ebből az derült ki, hogy a több mint 80 millió dollárból fejlesztett 1,8 kilós drón egyébként ép. A tesztrepülést legkorábban április 14-én kísérlik meg.

 

Az ultrakönnyű helikopter február 18-án a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra. A NASA szerint az Ingenuity-hez hasonló marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, tudományos műszerek szállítására, de felderítőként is segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!