Nyitókép: reprofoto (youtube)

 

Huszadik századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából rendezett online megemlékezése.

 

Potápi Árpád János a Rákóczi Szövetség szervezte eseményen felidézte: a második világháború vége a felvidéki magyarságnak nem a békét hozta el, hanem a jogfosztást, üldöztetést, majd kitelepítést.

 

Az akkori történelmi eseményeket ismertetve elmondta, hogy a második világháború után a csehszlovák kormány a kollektív bűnösség elvére hivatkozva megtagadta az állampolgárságot a magyaroktól és a németektől, megfosztva ezzel őket minden joguktól, ingó és ingatlan vagyonuktól.

 hirdetes_810x300  

 

Forró:  A szlovák-magyar lakosságcsere elve maga volt az ordító igazságtalanság

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke az emléknap kapcsán elmondta, hogy falujából, Nagymácsédról 61 családot telepítettek ki, akik úgy hagyták el szülőföldjüket, hogy azt sem tudták, hová viszik őket és vajon látják-e újra szeretteiket, rokonaikat.

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke. Kép: reprofoto (youtube)

 

A magyar politikus kiemelte, hogy az értelmiséget, a vagyonosokat, az öntudatos magyarokat telepítették ki, amivel évtizedekre megpecsételték a felvidéki magyar közösség sorsát. Ezek az emberek nemet mondtak a reszlovakizációra.

 

A szlovák-magyar lakosságcsere elve maga volt az ordító igazságtalanság. Forró számára megdöbbentő a szlovák politika részéről tapasztalható hallgatás és tagadás, akik a magyaroktól való bocsánatkéréstől a mai napig mereven elzárkóznak.

 

A Rákóczi Szövetség emlékműsora itt visszanézhető:

 

 

Körkép.sk/MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.