Nyitókép: navalnyj.com

 

Tüntetéseket szerveznek szerdára a börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei.

 

A szimpatizánsok korábban azt ígérték, akkor hirdetnek tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten. A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója, Ivan Zsdanov és a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista, Leonyid Volkov azonban Navalnij You Tube-csatornáján bejelentették, hogy nem várják meg, míg összegyűlnek az aláírások, mert a dolgok rendkívül gyorsan és rossz irányba változnak.

 

„Extrém helyzetek extrém döntéseket követelnek. Tüntetésre szólítunk fel mindenkit április 21-én szerdán este hét órakor az orosz városok főterein”

 

 hirdetes_810x300  

– tette közzé Zsdanov és Volkov.

A két és fél éves börtönbüntetését a pokrovi börtönben töltő Navalnij több mint két hete éhségsztrájkot folytat, mert szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Ügyvédei szerint már e hét elejére 15 kilót fogyott, orvosa, Anasztaszija Vasziljeva a leletei megtekintése után úgy nyilatkozott, hogy a 44 éves férfi akár a közeli napokban meghalhat, mert rossz a vérképe, szív- és veseleállás fenyegeti.

 

Kép forrása: euronews

Navalnij számára már az Európai Unió, valamint – többek közt – német és francia politikusok, illetve az egész világon ismert emberek követeltek megfelelő orvosi ellátást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Az EU-tagországok külügyminiszterei az ügyben hétfőn tanácskoznak.

 

Legutóbb Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan jelentette be, hogy az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij meghal a börtönben.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.