Nyitókép: CNN Prima (reprofoto)

 

Amenyiben bizonyítást nyer, hogy orosz ügynökök részt vettek a vrběticei fegyverraktár felrobbantásában 2014-ben, Oroszországban a terrorcselekmény miatt kártalanítania kellene Csehországot azért, hogy a Rosatom nem vesz részt a Dukovany atomerőmű építésében, nyilatkozta Miloš Zeman vasárnap.

 

A cseh államfő egy hét után szólalt meg a komoly diplomáciai feszültséget is okozó ügyben, melynek során Csehország 18 ügynökként dolgozó orosz diplomatát utasított ki Moszkva prágai nagykövetségéről.

 

Zeman elmondta, hogy bízik a cseh vizsgálati szervekben és szeretné, ha maximális erőbedobással végeznék a vizsgálatot. Az egyedüli bizonyíték számára a vizsgálati eredmény lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő azt kéri, hogy az állampolgárok minden információt megkapjanak, és semmi se legyen elhallgatva előlük. Mint elmondta, a cseh titkosszolgálat szerint nincs bizonyíték sem szemtanú arra vonatkozóan, hogy orosz ügynökök a robbanás előtt a helyszínen lettek volna.

 

„Ebből azonban még nem következik, hogy nincs komoly gyanú a részvételüket illetően,“

 

jelentette ki a mintegy tízperces beszédében.

 

„Az, hogy a titkosszolgálat nem bizonyította a részvételüket, még nem azt jelenti, hogy nem sikerült bejutniuk a telepre,”

 

tette hozzá.

 

Zeman szerint a rendőrség annak lehetőségét vizsgálja, hogy a két ügynököt az Imex nevű cég tulajdonosa vitte be a területre. Később hozzátette, hogy az Imex képviselője elutasította a hazugságvizsgálót, ami kérdéseket vet fel. Ami bizonyítást nyert, az Zeman szerint a bolgár nyom. A bolgár fegyverkereskedőre nézve terhelő bizonyíték az aláírt fegyverszerződése és a kifizetett előleg is

 

A cseh államfő egy hét után szólalt meg az ügyben. Beszédében azonban nem említette a kölcsönös diplomata-kiutasításokat a két ország részéről.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!