Nyitókép: webnoviny.sk

 

Magas-Tátra városa állítja, hogy a barnamedve felbukkanásával kapcsolatos problémák egyre nagyobb problémát jelentenek a településnek. Visszautasítják az állítást, hogy az egyedüli gond a nyitott, könnyen hozzáférhető szemét, ami vonzó a medvék számára.

 

A tátrai medvék évek óta látogatják a város szabadon hagyott, nyitott hulladékgyűjtőit. Olyan eset is előfordult, hogy egy cukrászdába szerettek volna bejutni. Az önkormányzat szerint a medveproblémát csak az érintett felek összefogásával lehet megoldani.

 

A város tíz éve küzd a problémával. A település szóvivője elmondta, hogy míg 2010-ben 97 esetet jegyeztek fel, amikor a medve látogatást tett a városban, addig 2015-ben már 248 ilyen eset volt, 2019-ben pedig több, mint 700 alkalommal láttak medvét a Magas-Tátra nevét viselő városban.

 hirdetes_300x300  

 

Az állatvédők szerint a medvéket a nyitott szemétlerakók, a könnyen elérhető konténerek vonzák. A környezetvédelmi minisztérium hétfőn úgy reagált, hogy több szemétkuka szörnyű állapotban van a városban. Rámutatott egyúttal arra is, hogy korábban több millió euróval finanszírozta az ezzel kapcsolatos projekteket. A Kormáyhivatal az elmúlt években szintén több százezer eurót küldött erre a célra.

 

„A kommunális hulladék elzárása a barnamedve elől a szeméttörvényből adódó települési kötelesség,” nyilatkozta a szaktárca.

 

A város azonban visszautasítja, hogy nem a célnak megfelelően költötte volna el az erre szánt összeget. A téma azután vált aktuálissá, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel helyi környezetvédők lelőttek egy medvebocsot és az édesanyját, további három medvebocsot hagyva árván. A helyi vadászok amatőrnek és szakszerűtlennek minősítették a beavatkozást.

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.