Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Nagy a tét – választások az Egyesült Királyságban

A tét a helyi érdekeken túlmutató, akár a brit kormányfő pozícióját is megrengetheti.

Nyitókép: BBC

 

A Brexit és a koronavírus-járvány óta az első választásokat tartják Nagy-Britanniában csütörtökön; Skóciában és Walesben parlamentit, Angliában helyhatóságit.

 

A skóciai parlamenti szavazás legnagyobb tétje az, hogy a kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) milyen eredményt ér el. Ha jelentős parlamenti többséggel alakíthatna ismét kormányt, az nagy valószínűséggel komoly lendületet adna az újabb függetlenségi népszavazás előkészítésének – végső soron, akár az Egyesült Királyság felbomlásának.

 

Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a londoni polgármester-választást.

A legfrissebb felmérések szerint a Munkáspártot képviselő regnáló polgármester, a második mandátumáért induló Sadiq Khan fölényes győzelme várható a fővárosban.

 

Kormánypárti kihívója, a konzervatív Shaun Bailey másfél éve tartó kampányában nem tudott széles rétegeket megszólítani. Megnyilvánulásai a londoniak többségében inkább visszatetszést keltettek.

 

A választások Boris Johnson miniszterelnök és kormányának minősítése is egyben. A szavazók voksukkal minden bizonnyal véleményt formálnak a járványkezelés és az oltási program hatékonyságáról is.

 

Tehát a tét a helyi érdekeken túlmutató, akár a brit kormányfő pozícióját is megrengetheti.

Vasárnap előtt nem várható teljes eredménykörkép.

 

Az Euronews helyi tudósítója arról beszél, hogy „a 2019-es, a konzervatívok és Boris Johnson fölényes győzelmét hozó általános választások óta először jelezhetik a britek, hogy érzik magukat. Kifejezhetik, miként élik meg a Brexitet, hogyan látják a járványkezelést. És ezek nem lokális kérdések. Így a két nagy párt, a Konzervatívok és a Munkáspárt vezetése is ennek eredményéhez szabja majd a jövőbeli irányt.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket