Nyitókép: Eurones

A háború befejezésének 76. évfordulóján az orosz elnök fenyegetőzve ítélte el azokat, akik szerinte a tanulságokat elfelejtve „ismét agresszív terveket szőnek”, és kikelt a „ruszofóbia” visszatérése ellen is.

 

Vlagyimir Putyin a Vörös téri katonai parádén elmondta:

 

„a szovjet emberek megtartották szent esküjüket, megvédték a hazájukat és felszabadították Európa népeit a fekete pestis alól”.

 

Oroszország következetesen megvédi a nemzetközi jogot – állította az orosz elnök, hozzátéve, hogy határozottan megvédik nemzeti érdekeiket is, „hogy biztonságot teremtsünk népünk számára.”

 hirdetes_810x300  

„Nincs bocsánat”

 

A nácizmus felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából mondott beszédében az orosz elnök közölte, „nincs bocsánat azok számára, akik a második világháború tanulságait elfelejtve ismét agresszív terveket szőnek.”

Csaknem egy évszázad telt el azóta, hogy „a szörnyű náci fenevad egyre szemtelenebbé vált és megerősödött Európa közepén, és a faji és nemzeti felsőbbrendűség, az antiszemitizmus és a ruszofóbia jelszavai egyre cinikusabban elhangzottak” – hangoztatta.

 

Putyin szerint a történelem megköveteli a következtetések és a tanulságok levonását, de sajnos a nácik ideológiájából, a kizárólagosságuk téveszmés elméleteinek megszállottjai sok mindent újra megpróbálnak.

 

A győzelem napi ünnepségeket a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta tartják meg évenként, és Putyin kát évtizedes uralma alatt nőtt a jelentősége, mivel ezeken kívánják demonstrálni Oroszország megújult katonai erejét. Egy friss felmérés szerint az oroszok 69 százaléka ezt a napot tekinti a naptár legfontosabb ünnepének.

 

Az oroszországi győzelem napi megemlékezések fő katonai eseménye a moszkvai katonai parádé volt, amelyen a hadsereg, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek tagjai vonultak fel. Több mint 12 000 katona, 190 jármű és fegyver – tankok és rakétával felszerelt járművek – haladtak végig a Vörös téren az államfő beszéde után.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!