Nyitókép: brg.com

 

Nem túl gyakori, hogy dinoszauruszok csontvázaira bukkanjon valaki, de egy amatőr gyűjtőnek mégis sikerült. A felfedezés viszont nem egyetlen teremtményhez kötődik, hanem háromhoz.

 

A fosszíliák rendkívül értékesek, hiszen ezek alapján rengeteg mindent meg lehet tudni a régi idők élőlényeiről. Ilyen megkövült maradványok még napjainkban is viszonylag gyakran kerülnek elő, de az, ami Németországban történt, még a szokásosnál is ritkább: egy amatőr gyűjtő olyan nyomokra bukkant, melyek három, évmilliókkal korábban élt őslények csatájára utal.

 

figure2
Kép forrása: sjpp.springeropen.com

 

 hirdetes_300x300  

A fosszíliák egy ősi rákfélét (Proeryon), egy tintahalat (Passaloteuthis laevigata) és egy másik, nagyobb ragadozót, egy cápafélét (Hybodus hauffianus) ábrázolnak. A maradványok teljesen elkülönülnek egymástól, így mindegyik vizsgálható. A HVG cikke szerint a teremtmények egymást falták fel, a leletekből legalábbis ezt, illetve az utána következő a pillanatot lehet kiolvasni.

 

figure1
Kép forrása: sjpp.springeropen.com

 

A kutatók az addig összegyűjtött információk már felállítottak egy lehetséges forgatókönyvet: a tintahal fel akarta falni a rákot, de egy ősi cápafaj megtámadta és halálos sebet ejtett rajta. A tintahal ezután a tenger fenekére ereszkedett, és ott is pusztult el, a rákkal a szájában. A tudósok grafikája szerint valahogy így zajlott a nagy csata:

 

A szakértők szerint a felfedezés azért is hangsúlyos, mert a fosszíliák nemcsak magukról az élőlényekről, hanem viselkedésükről és ragadozói viszonyaikról is információt szolgáltatnak. A leletek ráadásul kitűnő állapotban maradtak meg.

 

figure3
Kép forrása: sjpp.springeropen.com

 

A fosszíliákról készült tanulmányt a Swiss Journal of Paleontology című folyóiratban publikálták.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.