Nyitókép: phocuswire.com (illusztrációs felvétel)

 

Fehéroroszország bizottságot állít fel, hogy kivizsgálja a Ryanair minszki leszállásának körülményeit, az eredményeket pedig mielőbb közzéteszi, jelentette a RIA Novosti állami hírügynökség a fehérorosz közlekedésügyi minisztériumra hivatkozva.

 

A fehérorosz állami légitársaság azt írta, hogy a légiirányítók csak „javasolták“ az Athénból Vilniusba tartó civil járatnak a minszki megállást, de nem fenyegették és nem kényszerítették erre.

 

A Reuters ugyanakkor emlékeztet, hogy Fehéroroszország MiG-29-es vadászképet küldött a Ryanair mellé kíséretnek a leszálláshoz. Mindezt annak érdekében, hogy elfoghassák Roman Protaszevics újságírót, ellenzéki aktivistát. Az orosz média szerint rá most akár 15 év börtönbüntetés is várhat tömegtüntetések szervezésének vádja miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Az EU, az USA, a NATO, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Lengyelország élesen elítélte Minszk lépését. Fehéroroszország állami terrorizmusnak nevezett lépésével a hétfői EU-csúcson is foglalkoznak. Az EU szerint a lépés nem marad következmények nélkül. Litvánia bejelentette, hogy kérni fogja a nemzetközi légiforgalom betiltását Fehéroroszország felett. A litván Air Baltic légitársaság sajtóhírek szerint már át ir irányította járatait más irányba.

 

A 26 éves Protaszevics még minszki letartóztatása előtt azt írta barátainak, hogy az athéni repülőtéren egy oroszul beszélő férfi igyekezett szóba elegyedni vele a sorban, és lefényképezte az iratait, majd elment. Barátai szerint ez azt bizonyítja, hogy Protaszevicset már Athénban megfigyelték.

 

„Ha ez bizonyítást nyer, kijelenthető, hogy idegen állam ügynökei a görög repülőtéren működtek,”

 

írta ma az Ekathimerini.com görög portál. Hozzátéve, hogy Minszkből Vilniusba hat személlyel kevesebb volt a gépen. Protaszevics, a kísérete, és négy orosz állampolgár, akik valószínűleg részt vettek a bevetésben.

 

 

A Ryanair vállalat vezetője feltételezése szerint a fedélzeten a fehérorosz titkosszolgálat, a KGB ügynökei utaztak.

 

Az ügyről ITT írtunk bővebben:

 

Ryanair-incidens: példátlan állami terrorizmus

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!