Nyitókép: Euronews

 

Az uniós légtér és repülőterek használatának tilalmáról döntöttek az uniós csúcstalálkozón. Az EU követeli az ellenzéki blogger, Roman Protaszevics azonnali szabadon bocsátását.

 

A belarusz elnök elleni tüntetéseket közvetítő Nexta Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjét vasárnap vették őrizetbe – miután a Litvániába tartó gépet, amelyen utazott, bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítették a belarusz hatóságok.

 

Protaszevics bűnösnek vallotta magát

 hirdetes_810x300  

 

Közben megjelent egy felvétel Protaszevicsről, melyben a kamerába nézve azt mondja, jól van, továbbra is együttműködik a nyomozókkal, illetve bevallotta, hogy részt vett a tömeges zavargások szervezésében.

Ursula Von der Leyen: vérlázító, ami történt

 

Az esti munkavacsora előtt az Európai Bizottság elnöke azt mondta, válaszuk nagyon határozott lesz, mivel Minszk vérlázító magatartásról tett tanúbizonyságot. „A Lukasenko-rezsimnek meg kell értenie, hogy mindennek súlyos következményei lesznek” – fogalmazott Ursula Von der Leyen.

 

Hasonlóképpen vélekedett a német kancellár is.

 

„Roman Protaszevicset azonnal szabadon kell engedni, ahogyan élettársát, Sofia Sapegát is. A Ryanair-gép leszállításának minden egyéb magyarázata teljességgel hiteltelen”

 

– mondta Angela Merkel.

 

Az EU már be is kérette Belarusz nagykövetét. Josep Borrell külpolitikai főképviselő megengedhetetlennek nevezte, hogy a minszki hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő, több mint 100 utast szállító polgári gépet.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.