Nyitókép: Euronews

 

A demokratikus államok transzatlanti szövetségének megerősítését hangsúlyozta első európai útja és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó csúcstalálkozója előtt Joe Biden amerikai elnök.

 

„Közösen fogunk reagálni arra a fenyegetésre, amelyet Oroszország jelent az európai biztonságra az Ukrajna elleni agressziója óta”

 

– fogalmazott az amerikai elnök a The Washington Postban helyi idő szerint szombaton megjelent vendégkommentárjában. Mint írta,

 

 hirdetes_300x300  

nem férhet kétség ahhoz, az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy megvédi demokratikus értékeinket,

 

amelyeket nem lehet elválasztani az érdekeinktől”. Hozzátette, hogy Putyin elnökkel való találkozóján is világossá fogja tenni, hogy Washington, az európai országok „és a hasonló lelkületű demokráciák” kiállnak az emberi jogok és az emberi méltóság mellett.

Joe Biden ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok nem akar konfliktust Oroszországgal. A cél egy olyan stabil viszony kialakítása, amelynek keretei között Washington és Moszkva együttműködhetnek egyes kérdésekben, mint például a fegyverzetellenőrzés.

 

Az amerikai elnök, akinek ez az első külföldi útja megválasztása óta, szerdán utazik Európába, ahol részt vesz a G7-országok cornwalli csúcstalálkozóján és a NATO-tagállamok értekezletén. Kiszivárgott információk szerint Biden a multilateralizmus fontosságát fogja ismét hangsúlyozni európai partnerei előtt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.