Nyitókép: aktuality.sk

 

Elutasította Ratko Mladić fellebbezését a hágai bíróság, így jogerőssé vált a volt jugoszláv tábornok életfogytiglani börtönbüntetése.

 

A testület helyben hagyta a 2017-ben hozott ítéletet, amely 11 vádpontból 10-ben bűnösnek találta Mladićot, köztük háborús törvények megsértésében, emberiesség elleni bűncselekményekben és a szrebrenicai népirtásban, ahol a vezetésével előre kitervelten és módszeresen mészároltak le mintegy 8700 bosnyák férfit és fiút.

 

“Mladić beosztott tisztek irányításával egy nagyszabású, jól szervezett hadműveletet indított el, amely során néhány nap alatt bosnyák férfiak és fiúk ezreit gyilkolták meg, és több mint 30 000 nőt, gyermeket és idős férfit hurcoltak el erőszakkal a területről”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta még 2012-ben Mladić perének kezdetén az ügyészséget képviselő Dermot Groome, hozzátéve, hogy Mladić úgy beszél a bosnyákok meggyilkolásáról, mintha ez valami sport, egyfajta kikapcsolódás lenne.

A Balkán mészárosának is nevezett háborús bűnös elleni vádiratot 1995-ben nyújtották be. Ratko Mladić 16 évig volt szökésben; 2001-ben fogták el Belgrádban.

 

Hágában ma kimondják a végítéletet a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladič ellen

 

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladic műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt.

 

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

 

Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.