Friss hírek

Nem kapkodná el az uniós vétóról a döntést az Európai Tanács elnöke

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő este közleményben bírálta a német nyilatkozatot.

Nyitókép: Euronews

 

Korai lenne véleményt nyilvánítani Heiko Maas német külügyminiszter hétfői, a tagállami vétó lehetőségének eltörlésére vonatkozó felvetésével kapcsolatban – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő este közleményben bírálta a német nyilatkozatot. Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki – fogalmazott.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke óvatosságra intett Heiko Maas német külügyminiszter hétfői, a tagállami vétó lehetőségének eltörlésére vonatkozó felvetésével kapcsolatban az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában.

 

A német külügyminiszter a tárca nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében a többi között felvetette: meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét, amihez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU “külpolitikai cselekvőképességét”.

 

Von der Leyen a minősített többség mellett érvelt tavaly

 

Az utóbbi időben többször felmerült már az, hogy bizonyos kérdésekben egyhangú döntés helyett legyen elég a minősített többség. Ursula von der Leyen bizottsági elnök tavalyi évértékelő beszédében két területet is említett, ahol “gyorsabb” lehetne az EU.

 

“Amikor a tagállamok azt mondják, hogy Európa túl lassú, én azt mondom: legyetek bátrak, és térjetek át végre a minősített többségi szavazásra, legalább az emberi jogok és a szankciók alkalmazása tekintetében”

 

– fogalmazott.

 

Beszédében hangsúlyozta, hogy az uniónak fel kell hívnia a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, “legyen szó Hongkongról, vagy az ujgurokról”.

 

Magyar vétó Hongkongról

 

Miguel Berger német külügyminisztériumi államtitkár közölte múlt pénteken, hogy ismét megvétózta az EU készülő nyilatkozatát Hongkong ügyében Magyarország.

 

Berger emlékeztetett arra, hogy Magyarország három hete az EU közel-keleti tűzszünetet sürgető nyilatkozatát is blokkolta.

 

Euronews

Charles Michel külföldi újságíróknak adott, kedden ismertté vált nyilatkozatában “a körültekintés és a megfontoltság fontosságát” hangsúlyozta a nagy jelentőségű változtatásokat célzó felvetéseket illetően, és azt hangoztatta: mielőtt az unió úgy döntene, hogy feladja az egyhangúságot az unió külpolitikai döntései esetében, alaposan át kell gondolnia a javaslatot.

 

Az egyhangúságot igénylő uniós döntések fontosságát hangsúlyozva példaként kiemelte: a tagállamok teljes egyetértése nélkül nem lehetett volna elérni, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinensé váljon. Ez az elhatározás rendkívül határozott jelzést küldött az EU polgárai és vállalatai, valamint a világ többi része számára is – érvelt. Mivel az uniós tagországok a döntésben egységet mutattak, az elkövetkező néhány hónapban képesek voltak meggyőzni más országokat is, hogy csatlakozzanak a nagyratörő célhoz – húzta alá.

 

Hozzátette, a német felvetésről korai lenne véleményt nyilvánítani, különösen az Európa jövőjéről nemrégiben kezdődött konferenciasorozat eredményének jövőre várható befejezését megelőzően.

 

Orbán: meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását

 

Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn este kiadott közleményében.

 

“Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ”

 

– fogalmazott.

 

A miniszterelnök kiemelte: ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt.

 

“Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni. Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket. Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását”

 

– zárta közleményét Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket