Blanka, Bianka
  • HUF: 364.09
  • USD: 1.16
  • 4 °C
  • 14 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Egyesült Királyság: Az ajtók záródnak

28 napot kapnak még az Angliában élő EU-polgárok, hogy rendezzék a státuszukat

Nyitókép: bbc.com

 

Több tízezer uniós állampolgár kap hamarosan levelet az Egyesült Királyságban, hogy 28 napon belül rendezze a státuszát, különben elveszítheti a tartózkodáshoz, munkavállaláshoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogait.

 

5,6 millió, a brexit időpontjában már a szigetországban élő EU-s állampolgár beadta a kérelmet az úgynevezett letelepedett státuszra, (settled status) amely továbbra is a korábbihoz hasonló tartózkodási és munkavállalási jogokat biztosít számukra. Ezt a státuszt hivatalosan június 30-ig lehet igényelni, és már elindult azoknak a rohama, akik a kérelem beadását a utolsó pillanatra halasztották, így a Belügyminisztériumhoz most már napi 10-12 ezer kérelem érkezik. 400 000 ember azonban egyelőre nem tette meg a státusz megszerzéséhez szükséges adminisztratív lépéseket , őket próbálja most elérni a Belügyminisztérium.

 

Kevin Foster bevándorlási miniszter azt mondta, hogy aki a határidőt elmulasztja, a jogosultságot az sem veszíti el, csak igazolnia kell a késedelem okát. A brit hatóságok általában rugalmasságot ígérnek. Aki elindítja az öt éve brit földön élőknek elérhető “settled status” megszerzésére, illetve az annak előszobájának számító “pre-settled status” megszerzésére irányuló lépéseket, az erről egy igazolást kap, és a kérelem elbírálásáig a korábban meglévő jogaival élhet. – Az emberek nem veszítik el a juttatásaikat július elsejétől – hangsúlyozta Foster. Az NHS egészségügyi ellátásait is igénybe vehetik a kérelem beadásáról szóló igazolás birtokában.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket