Nyitókép: HVG

 

A számítások szerint egy ekkora napelemfarm kiépítéséhez legalább 100 rakétakilövésre lesz szükség. A fejlesztés – már ha megvalósul – 2050-től termelhet gigawatt mennyiségű elektromosságot, olvasható a HVG cikkében.

 

Egy óriási, űrbéli naperőművet építene ki Kína, a Föld fölött mintegy 35 ezer kilométeres magasságban. A fejlesztés az ázsiai ország szerint időjárástól függetlenül biztosítana távolról felhasználható elektromosságot, ráadásul folyamatosan.

 

Space News cikke szerint egy ilyen erőműhöz több mint 10 ezer tonnányi terhet kellene az űrbe juttatni, amelyet óvatos becslések alapján legalább 100 rakétakilövéssel tudnának pályára állítani. Az összeszerelés csak ezután kezdődne.

 hirdetes_300x300  

 

A Kína ráadásul úgy számol, hogy már 2022-től munkához lát. Ekkor persze még csak teszteket végeznének, ahhoz hasonlót, amilyeneket az Egyesült Államok is csinált korábban: egy kisebb doboznak megfelelő napelemet küldtek az űrbe, amelyről aztán lézerrel a Földre irányították az energiát. Kína azonban ipari méretekben is megvalósítaná az ötletet.

 

Az elképzelések szerint ehhez egy módosított Hosszú Menetelés-9 rakétát használnának. A fejlesztés pedig már 2030-ra olyan állapotba kerülhetne, amellyel megawatt mértékű energiát lehetne előállítani. A munka ezután sem állna le, és 2050-re már a gigawattos határt is megpróbálnák elérni. Ezzel akár az ipari igényeket is ki lehetne szolgálni.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: Kína naperőmű

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.