Nyitókép: Euronews

 

Izraelben megkezdik a harmadik Pfizer-oltást a krónikus betegek számára – közölte vasárnap a zsidó állam egészségügyi minisztere. Nitzan Horowitz hozzátette: a társadalom tömeges harmadik átoltásáról még nem született kormányzati döntés.

 

A krónikus betegek harmadik, úgynevezett emlékeztető oltással való ellátását amiatt rendelték el, mert a statisztikák szerint a kétszeres oltás ellenére a meggyengült immunrendszerű betegeket az oltakozás után hat hónappal újra fenyegeti a fertőzésveszély. A jelenleg intenzív osztályon kezelt izraeli koronavírus-fertőzöttek fele már elvileg védettséget élvezett, mégis újra megbetegedtek.

 

A „vakcina-mintaállam” Izrael rekord gyorsan hajtotta végre a lakosság nagy részének (60 százalék) átoltását, a világon mindenkit megelőzve hatalmas mennyiségű Pfizer-oltóanyagot vásárolt – a járványügyi adataik tavasszal lehetővé tették a nyitást, a Delta vírusvariáns megjelenésével azonban a fertőzési statisztikák az elmúlt hetekben újra romlani kezdtek, rendszeresen napi 400 fő körüli megbetegedési rátát regisztráltak. Az izraeli kormány újabb Pfizer-adagokat rendelt, ezek azonban várhatóan csak szeptemberben érkeznek meg a közel-keleti országba.

 hirdetes_300x300  

A Pfizer vakcinagyártó cég eközben a harmadik oltás engedélyeztetését kérte az amerikai és az európai uniós gyógyszerügynökségtől. Izraelhez hasonlóan már mintegy tucat másik ország is fontolgatja a harmadik oltás beadásának lehetőségét.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!