Nyitókép: kstp.com

 

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

 

 „Kérünk mindenkit, hogy ne engedje szabadon az aranyhalait a helyi tavakban és folyókban!”

 

– szólította fel a burnsville-i városvezetés a helyieket egy Twitter-bejegyzésben. Mint írták, a szabadon engedett példányok nagyobbra nőnek, mint azt az emberek gondolnák, és hozzájárulnak a vízminőség romlásához, mert felkavarják az üledéket és kitépik a növényeket.

 

hirdetes_starlux810x300
Oversized Goldfish Are Taking Over One Minnesota Lake Causing Issues For Local Fish – Nation & World News
Kép forrása: wuft.org

 

A szomszédos Carver megye hatóságai 50 ezer aranyhalat távolítottak el a helyi vizekből tavaly novemberben – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

 

A pontyhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak, és alacsony oxigénszint mellett is átvészelik a minnesotai telet.

 

Goldfish The Size Of FOOTBALLS Take Over Minnesota Lake - Todayuknews
Kép forrása: todayuknews.com

 

Az otthoni akváriumokból szabadon engedett házi kedvencek nem először okoznak ökológiai pusztítást. A ragadozó tűzhalak, amelyek az indiai-csendes-óceáni térségben honosak, ám feltételezések szerint floridai kisállattartók szabadon engedtek jó néhány példányt 1982-ben, több tucatnyi karib-térségbeli fajjal végeztek, aminek nyomán hínár lepte be a zátonyokat.

 

Az aranyhalak eddig nem kaptak akkora figyelmet, mint a többi betolakodó faj, például a ponty és a vándorkagyló, de Virginia és Washington államokban, valamint Ausztráliában és Kanadában is figyelmeztették a helyieket az általuk jelentett fenyegetésre.

 

A kutatók 2013-ban egy 45 centiméter hosszú és csaknem 2 kilogrammos aranyhalat fogtak ki a Tahoe-tóból.

 

Fisherman Catches Giant 20 Pound 'Goldfish' With A Biscuit – WCCO | CBS Minnesota
minnesota.cbalokal.com

 

Az aranyhalakkal teli vizek rehabilitációja rendkívül költséges. Carver megye 88 ezer dolláros (26,5 millió forint) szerződést kötött egy céggel az invazív aranyhalak kiirtási módjainak tanulmányozására.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!