Nyitókép: Körkép.sk

 

A meghökkentő szám egy barcelonai kutatás eredménye.

 

az ISGlobal nevű egészségügyi intézet rávilágított, a palackozott vizek általi környezeti terhelés több mint jelentős. Ezt egy barcelonai tanulmány alapján állapítottak meg. A kutatók szerint a spanyolországi városban mintegy 1,35 millió ember él, közülük pedig mintegy 60 százalék palackos vizet (is) iszik.

 

A szakértők a palackos vizek elkészültének teljes folyamatát figyelembe véve végezték a felmérést. Vagyis számításba vették a gyártást, a csomagolást, a szállítást, de még a hulladék megsemmisítését is beleértve. A spanyol intézet, az ISGlobal ezek alapján jutott arra a következtetésre, hogy ha minden barcelonai palackozott vizet inna,

 hirdetes_810x300  

 

akkor a szükséges nyersanyagok kitermelése éves szinten 1,43 állatfaj pusztulásához vezetne, a folyamat maga pedig több mint 70 millió eurót emésztene fel.

 

A számok tükrében az is elmondható a kutatók szerint, hogy a palackozott víz ilyen szintű fogyasztása 1400-szoros nagyobb terhet jelentene a környezetnek, és 3500-szor nagyobb errőforrásbéli költséget. Szemben azzal, ha a lakosság inkább csapvizet inna.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!