Nyitókép: Reuters (illusztráció)

 

Noha alig pár óra telt el azóta, hogy elesett a stratégiailag fontos Mazar-i-Sarif és Dzsalalabad városa, nagyon úgy tűnik, hogy itt a vég: az Afgán Belügyminisztérium megerősítette, hogy a dzsihadista tálibok megkezdték a Kabul elleni hadműveleteket.

 

 

A tálibok elrendelték, hogy harcosaik tartózkodjanak az erőszaktől és biztosítsák a biztonságos áthaladást mindenkinek, aki úgy dönt, hogy távozik Kabulból – írta a Reuters egy tálib vezetőre hivatkozva. A nőket felkérték, hogy menjenek védett területekre.

 hirdetes_300x300  

 

„Kabulban szórványos lövöldözések vannak, de a várost nem érte támadás, az ország biztonsági és védelmi erői nemzetközi partnereikkel együttműködve biztosítják a város biztonságát, a helyzet az ellenőrzésünk alatt van.”

 

– közölte az afgán elnök hivatalának Twitter fiókja, amely láthatólag a lakosok megnyugtatására törekszik, annak ellenére, hogy a tálibok elkezdtek behatolni a fővárosba. A brit BBC helyszíni tudósítója ellenben arról számolt be, hogy a kormányerők nem tanúsítanak semmiféle ellenállást.

 

Frissítés (12:41) – Az afgán belügyminiszter szavai szerint nem lesz semmilyen „kabuli csata”, helyette már a „békés hatalomátvételről” (= kapitulációról) tárgyal a tálibokkal.

 

BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.