Nyitókép: Euronews

 

Amerika leghosszabb és második legdrágább háborúja a végéhez közeledik, bár szinte biztos, hogy ezzel nem fejeződik be teljesen. Az elmúlt hónapokban az Euronews több elemzésben is borúlátóan foglalkozott a szövetséges kivonulás várható következményeivel, de a végjátékban kirajzolódó kép a legrosszabb várakozásokat is felülmúlja. Az események immár nem napról-napra, hanem óráról órára zajlanak, és arra mutatnak, hogy az ország békés átalakítása egyelőre merő illúziónak bizonyul. Most a várható folytatást igyekszünk vázolni.

 

Afganisztán – egy régen vágyott sikerélmény a terroristák javára

 

 hirdetes_300x300  

Askoh K Mehta nyugalmazott indiai tábornok azt mondta a szövetséges kivonulás bejelentésekor, hogy a valódi rémálom az lenne, ha az afganisztáni szélsőségesek olyan erős pozíciókat szereznének, hogy a szomszédos országokat is fenyegetni tudják, beleértve például az indiai Kashmirt vagy a szomszédos közép-ázsiai államokat, ahol nagyszámú muszlim lakosság él. Ő ezért ellenezte a teljes csapatkivonást, legalábbis addig, amíg egy új és stabil parlamentáris rendszer létre tud jönni Kabulban.

 

Az USA és a még létező kabuli kormány azt javasolta a táliboknak, hogy 11-10 arányban hozzanak létre átmeneti kormányzótanácsot, vagyis a Talibán enyhe kisebbségben vegyen részt az átalakulásban. Az elmúlt hetek elsöprő erejű offenzívája viszont azt jelzi, hogy a szélsőségeseknek nem lesz szükségük ilyen egyezkedésre.

 

Mi várható, és mi az a Saigon effektus? Miről állapodott meg Dohában Donald Trump a tálibokkal? Elmosódhat a civilizációs lábnyom? Kik lépnek be a képbe és ki fogja fizetni a számlát? Hol helyezkedik el Amerika, Oroszország és Kína a történetben?

 

Tovább az Euronews elemzésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!