Nyitókép: Reuters

 

Csütörtökön ismét több afganisztáni városban tüntetésekre került sor a tálib hatalomátvétel ellen, helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek, és a megmozdulások során többen életüket vesztették.

 

Demonstrációkat jelentettek Kunar tartomány székhelyéből, Aszadábádból, valamint a kelet-afganisztáni Dzsalalábádból és Paktia tartomány egyik körzetéből is. Szemtanúk szerint pedig a tálibok tüzet nyitottak a tömegre. Egyelőre nem világos, az emberek halálát lövések okozták-e vagy pedig a tömeg taposta őket agyon.

 

A tüntetők a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelték a magasba, és „a zászlónk mi magunk vagyunk!” – mondatot skandálták.

 hirdetes_300x300  

 

 

Amrullah Száleh volt első alelnök, aki a tálibok hatalomátvétele után saját magát az ország ügyvivő elnökének nevezte, a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket, hozzátéve, hogy az afgán zászlót magasba emelők a nemzeti büszkeség letéteményesei.

 

Augusztus 19-e a függetlenség napja Afganisztánban, a brit fennhatóság végét ünneplik az évfordulón, ezért várható volt, hogy tüntetések lesznek ezen a napon.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!