Nyitókép: SITA/(John Thys, Pool Photo via AP)

 

Kurz szerint elvitathatatlan, hogy a Taliban kegyetlen, és az életkörülmények szörnyűek Afganisztánban. Az osztrák kancellár a tálibok hatalomátvétele ellenére sem akar védelmen nyújtani az afgán menedékkérőknek.

„Nem gondolom, hogy Ausztiának több embert kellene befogadnia, épp ellenkezőleg,”

 

jelentette ki Kurz a Puls 4 csatornának adott interjújában, melyet vasárnap este tűznek műsorra, de a DPA már szombaton idézett belőle.

 

Ausztriában jelenleg több, mint 40 ezer afgán tartózkodik, ami a második legmagasabb szám az EU-n belül az ország lakosságának arányához képest.

 hirdetes_300x300  

Kurz ezért elutasítja, hogy további afgán menedékkérőket fogadjanak be. „Az én hivatali időm alatt erre nem kerül sor,“ jelentette ki, rámutatva arra is, hogy ezen csoportok társadalmi integrációja rendkívül nehéz.

 

„Befogadni olyan embereket, akiket lehetetlen integrálni, óriási kockázat Ausztriára nézve,“

 

fogalmazott.

Kurz szerint vitathatatlan, hogy a Taliban kegyetlen, az életkörülmények pedig szörnyűen Afganisztánban. Az osztrák kormányfő ezzel felszólította a nemzetközi közösséget is arra, hogy tegyen meg mindent a válsággal sújtott közép-ázsiai ország helyzetének javítása érdekében.

Ugyanakkor Ausztriának is el kell ismernie, hogy „nincs minden a saját kezében,“ majd megismételte korábbi javaslatát, hogy Afganisztán szomszédos országai is felajánlhatnák segítségüket, akiket az EU támogatna. Konkrétan Türkmenisztánt és Üzbegisztánt említette.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.