Nyitókép: archív

 

Ismert tény, hogy dohányzás károsan hat a tüdőre. Ugyanakkor növeli a szív-érrendszeri, az idegrendszeri és a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

 

Magyarországon a lakosság mintegy 30 százaléka dohányzik vagy valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt használ. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei az Élj tiszta tüdővel! figyelemfelhívó kampány keretében összegyűjtöttek néhány tényt, ami motivációként szolgálhat a leszokásra, írja a HVG.

 

Félelmetes adat, hogy globális szinten percenként 10 millió cigarettát vásárolnak, ezért nem is meglepő, hogy ekkora hatással van az emberiség egészségére – olvasható az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közleményében, mely idézi a becslést is, miszerint világszerte évente közel 8 millió ember veszíti életét dohányzás következtében,

 hirdetes_810x300  

 

Magyarországon pedig óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel.

 

Azon dohányzóknál, akik naponta 20 szál cigarettát szívnak el, 15-ször gyakoribb a tüdőrák, és 12-szer gyakoribb a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál. A tüdőrákos megbetegedés 90 százaléka dohányzáshoz köthető, a COPD előfordulásának 80 százaléka függ össze a dohányzással. A szívinfarktus kialakulásának kockázata dohányosoknál 2-3-szor nagyobb, mint a nemdohányzóknál. Emellett növeli az impotencia kockázatát, koraszülést vagy halvaszületést okozhat, roncsolja a fogakat, a bőrt, és negatívan befolyásolja a hajnövekedést is.

 

Egészségkárosító hatásán kívül a dohányzás másik nagy veszélye, hogy nagyon rövid idő alatt alakul ki a függőség, ezzel szemben a dohányzásról való leszokás akár évekig is eltarthat – figyelmeztetnek a szakemberek, akik ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a dohányzásról való leszokás pozitív hatásai már rövid időn belül érezhetővé válnak.

 

  • Már 24 óra füstmentes életmód elteltével elkezdődik a hörgő regenerációja, 72 óra után érezhetően könnyebbé válik a légzés. Fél év elteltével pedig mérséklődik a köhögés és az esetleges nehézlégzés.
  • Egy héten belül javul az ízlelés és a szaglás, tisztábbak lesznek a fogak, és az illető energikusabbnak érzi magát.
  • Néhány hét elteltével élettel telibb lesz a bőr és csökkennek a ráncok.
  • Három hónapon belül javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége, a tüdőkapacitás körülbelül 30%-kal növekszik.
  • Egy év elteltével csökken a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

 

A súlygyarapodástól sem kell nagyon tartania azoknak, akik a leszokás mellett döntenek: a Korányi által idézett kutatások szerint három hónap alatt átlagosan mindössze 2,5 kg-ot híznak a leszokók.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!