Nyitókép: Euronews

 

A jelek szerint az eredeti határidőig, augusztus 31-ig befejeződhet az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból.

 

Az utolsó bástya, a kabuli repülőtér védelmét egyharmadával csökkentették, így már csak 4000 katona felügyeli az alig több mint 1000 afgán civil kimenekítését. Az elmúlt két napban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is lezárta kabuli evakuációs műveleteit az amerikai kivonulás miatt keletkezett biztonsági vákuumra hivatkozva.

 

A Fehér Ház mindazonáltal azt közölte szombat este, hogy az amerikai hadsereg és szövetségesei washingtoni idő szerint szombat hajnali 3 és délután 3 óra között újabb 2000 embert menekítettek ki légi úton Afganisztánból.

 hirdetes_300x300  

 

A légikikötőt azután hagyták el sokan, miután terrortámadás történt és a szélsőségesek újabb merényleteket ígértek. A tálibok egyik vezetője beismerte, hogy ők a reptér gyors átvételére készülnek, mivel rendelkeznek az üzemeltetéshez szükséges szakszemélyzettel.

 

Még nagykövet sem marad

 

Joe Biden nem csak a honvédeket, de a diplomatákat is egytől egyig hazarendelte, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is. Azt nem lehet tudni, hogy ők valaha visszatérnek-e Kabulba. A The Washington Post szerint a határozott terv hiánya azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kabuli diplomáciai jelenléte hetekre, hónapokra vagy akár hosszabb időre is megszakadhat.

 

„Részletes terven dolgozunk arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban miképp biztosíthatunk konzuli támogatást és biztosíthatjuk az Afganisztánból való távozást azoknak, akik augusztus 31-e után akarnak távozni”

 

– mondta az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője az újságnak.

Biztonságos zónák kellenek

 

A francia elnök Irakban találkozott a tálibok vezetőivel. Emmanuel Macron szerint egy ENSZ által ellenőrzött humanitárius folyosóra lenne szükség, amelyen keresztül a menekülök biztonságban elhagyhatják Afganisztánt.

– A megbeszéléseken szó volt egy segélyprogramról és a veszélyben lévő afgán férfiak és nők áttelepítéséről. Együttműködünk Katarral is, hogy mielőbb sikerüljön haladást elérnünk – mondta MAcron az ENSZ rendkívüli tanácskozása előtt.

 

A nemzetközi közösség azt szeretné, hogy Washington a jövőben is hagyjon egy kisebb kontingenst Afganisztánban, de Biden elnök hajthatatlannak tűnik.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!