Nyitókép: HVG

 

A vírusméretű részecskéket nem lehet gyorsan eltüntetni a kezünkről, de a pár másodpercig tartó, szappanos tisztítás elég hatásos ellenük.

 

A koronavírus-járvány kezdete óta még nagyobb hangsúlyt kapott a higiénia, azon belül is az alapos kézmosás. Ugyanis már ezzel is nagyon sokat tehetünk a saját és mások egészsége érdekében, írja a HVG. Abban ugyanakkor nincs egységes álláspont, pontosan mi az a minimális időtartam, ami alatt megtisztítható a kezünk. Egyesek legalább 30 másodpercig tartó tisztálkodást javasolnak, mások ennél is többet.

 

A kérdés a tudományos életet is foglalkoztatja, és most a Nature jelentkezett egy érdekes összefoglalóval. Mint írták, a hatékony kézmosásnak – a fizikai folyamatokat is figyelembe véve – legalább 20 másodpercig kell tartania, hogy a vírusokat, illetve az ilyen méretű részecskéket eltávolítsuk a bőrünkről. Ráadásul az sem mindegy, milyen sebességen végezzük ezt:

 hirdetes_300x300  

 

a kutatók úgy vélik, hogy minél lassabban tegyük, hogy a vízből és a szappanból mindenhova jusson.

 

A kérdés megválaszolásához a folyadékdinamikát, azon belül is a kenéselméletet vették elő, mellyel jól modellezhető a felületek közé szorult vékony folyadékréteg fizikája. A téma szakértője, a brit Paul Hammond ennek alapján dolgozott ki egy számítási metódust, ami alapján megválaszolható a kérdés: mennyi időbe telik eltávolítani a kézről a vírusméretű részecskéket.

 

A kutatáshoz nem vették figyelembe, milyen tisztálkodószereket használnak az emberek.

 

HVG

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!