Nyitókép: Euronews

 

Nem napokon, hanem órákon belül kihirdetik Afganisztán új kormányának tagjait- ígérik a tálibok. Folynak az egyeztetések. Kiszivárgott információk szerint nők biztosan nem lesznek vezető munkakörökben, az viszont bizonytalan, hogy a 13 etnikai csoport hogyan és milyen mértékben képviselteti magát a formálódó vezetésben.

 

Akárki kerül az ország élére a feladata nem lesz egyszerű. Az ENSZ szerint az afgán gazdaság évek óta bajban van. A lakosság csaknem fele humanitárius segítségre szorul a túléléshez és egyharmaduk él élelmiszer-bizonytalanságban.

 

 hirdetes_810x300  

„ Van egy rezsim, ami nem rendelkezik semmilyen politikai tapasztalattal akkor, amikor az országban súlyos politikai válság van

Michael Kugelman, az Ázsia Program igazgatóhelyettese és a Wilson Center dél-ázsiai vezető munkatársa

„ Ezt még nehezíti, hogy a nemzetközi közösség el fogja vágni a tálib kormány hozzáférését a külföldi forrásokhoz. És, mint mindig, most is az emberek, az afgán emberek, azok, akik szenvednek”

 

– tette hozzá a szakember.

Az egészségügyben dolgozó nők a Kabuli kórházban kitartanak és továbbra is ellátják a betegeket. Miközben él az emberekben a félelem, hogy megismétlődik a tálibok 1996 és 2001 közötti rémuralma, mely hírhedt volt a nőkkel és lányokkal szembeni megalázó bánásmódjáról és kegyetlen igazságszolgáltatási rendszeréről. A kormánytagok bejelentése után valamennyivel tisztább lesz a kép arról, hogy merre indul az új afgán vezetés.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!