Nyitókép: SITA

 

A nyilvánosság most először kaphat betekintést a bonyolult folyamatokba II. Erzsébet elhalálozása esetén.

 

London Bridge Művelet a kódneve azon események láncolatának, amelyek a brit kirányné, II. Erzsébet halála után veszik kezdetét.

 

A Politico által megszerzett, a brit kormány titkos dokumentumai pontosan leírják, mihez kezdenek majd a kormányzati szervek az uralkodó halálát követően.

 hirdetes_300x300  

 

„A dokumentumok jól illusztrálják a hivatalos szervek rendkívül összetett feladatrendszerét annak érdekében, hogy kézben tudják tartani a várhatóan az utcákra tóduló hatalmas tömeget, és az ezzel járó óriási forgalmi káoszt“

 

– írja a Politico.

 

A The Guardian szerint a királynő halála után fontos szerep jut majd a közösségi oldalakhoz való hozzáférésnek. A királyi család honlapja majd teljesen feketére vált, és csak egy rövid bejelentés lesz olvasható rajta arról, hogy a királynő meghalt. A kormány honlapjain és minden kormányzati közösségi oldalon fekete banner lesz, ahol kizárólag a legszükségesebb információkat teszik majd közzé.

 

A halálhírt először a kormány tagjainak mondják el telefonon keresztül. II. Erzsébet személyes titkára felhívja a miniszterelnököt és közli vele, hogy II. Erzsébet meghalt. Ezt követően telefonon a kabinet többi tagját és a magas beosztású hivatalnokokat is tájékoztatják. A királynő halálát „D-Nap“-ként jelölik.

 

A „D+1-Napon,“ azaz a halálát követő napon Károly herceget hivatalosan kinevezik királlyá. Helyi idő szerint 15.30-kor a kormányfő az egész kabinettel audienciára érkezik az új uralkodóhoz.

 

A „D+2-Napon“ átviszik a koporsót a Buckingham palotába. Ha a királynő norfolki rezidenciáján hunyna el, vonattal Londonba viszik. Amennyiben Skóciában érné a halál, az „Egyszarvú“ művelet lép érvénye, mely légi szállítással számol.

 

A királyi temetésre a D+10. Napon,“ kerül sor Londonban a Westminster katedrálisban. Délután az egész monarchia két perc néma csenddel emlékezik. A királynőt a VI. György kápolnában temetik el férje, Philip herceg mellé, aki április 17-én hunyt el.

 

A Politico azt is megjegyzi, hogy a jelenleg 95 éves királynő a jelek szerint jó egészségi állapotnak örvend, és semmi jel nem utal arra, hogy a terv belátható időn belül életbe lépne. Ugyanakkor a történelem során most először láthat bele a nyilvánosság abba, milyen összetett folyamatok várhatók II. Erzsébet halálát követően.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!