Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 22 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Szétesett a román kormánykoalíció

Kilenc hónapot sem bírt ki az RMDSZ-t is magába foglaló hárompárti koalíció

Nyitókép: transindex.ro

 

Kilenc hónapot sem bírt ki a tavaly december 23-án hivatalba lépett új román kormány. Gyakorlatilag szétesett az RMDSZ-t is magába foglaló hárompárti koalíció.

 

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes kijelentette; a koalíciós kormányzásnak jelenleg nincsen alternatívája, és a koalíciós pártoknak közös felelősségük, hogy kisegítsék egymást a jelenlegi válságból.

 

A botrány azzal kezdődött, hogy a kormány második erejének számító rendszerkritikus zöld párt, az USR-PLUS bojkottálta a szerda esti kormányülést, amelynek napirendjén szerepelt az RMDSZ kezdeményezte, Anghel Saligny nevét viselő, 50 milliárd lejes országos fejlesztési program.

Florin Citu miniszterelnök válaszként felfüggesztette tisztségéből a zöldek által delegált Stelian Ion igazságügyi minisztert a koalíciós társakkal való egyeztetés nélkül.

 

Az USR-PLUS erre bizalmatlansági indítványt terjesztett be a miniszterelnök és a kabinet ellen, valamint közölte; „soha nem fognak részt venni közpénzek rablásában.”

 

Klaus Johannis államfő jóváhagyta a miniszterelnök által kért miniszter menesztését, tehát kiállt Citu mellett. Az ideiglenesen megbízott igazságügyi miniszter, Lucian Bode pedig gyorsan közölte, „elemzik a fejlesztési projekt részleteit. Amint átlátják, minden jóváhagyást megadnak neki.”

 

A bizalmatlansági indítványok után – amennyiben a Nemzetgyűlés két alkalommal sem tud többséggel új miniszterelnököt választani – úgy előrehozott választást kell kiírni Romániában.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket