Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Lehet, hogy megvan az a koronamutáció, ami a vakcinának is ellenáll?

A koronavírus-variánsnak a Mu nevet adták és Kolumbiában fedezték fel januárban.

Nyitókép: Euronews

 

A WHO “megfigyelére érdemesnek” tartja azt az új koronavírus-variánst, aminek a Mu nevet adták és melyet Kolumbiában fedeztek fel januárban. A WHO szerint ugyanis fennáll a veszélye, hogy a Mu rezisztens a vakcinával szemben.

 

“A Mu variásban olyan konstellációja állt össze a mutációknak, ami még a vakcina által kifejtett immunválasznak is ellenáll” – derül ki csütörtökön közzétett elemzésükből, bár azt hozzáteszik, hogy ennek bizonyítására további kutatásra van szükség.

 

Miközben a Mu variáns globális prevalenciája egyelőre alacsony, 0,1 százalékos, Dél-Amerikában egyre nagyobb teret nyer és folyamatosan nő a fertőzöttek száma. Kolumbiában az esetek 39, Ecuadorban pedig 13 százaléka már ehhez a variánshoz köthető.

A vírusok mutációja természetes folyamat, így van ez a koronavírus esetében is. Ezek a változások általában nem érintik a vírus alaptermészetét. Bizonyos mutációk esetében azonban megváltoztatják a vírus tulajdonságait, például azt, hogy milyen gyorsan terjed, mennyire fertőző, mennyire súlyos a lefolyása az általa okozott betegségnek és hogy mennyire ellenálló a vakcinákkal, gyógyszerekkel, egyéb óvintézkedésekkel szemben.

 

A WHO jelenleg négy olyan variánst tart számon, mely aggodalomra adhat okot, ideértve az Alfa és Delta variánsokat is – az előbbi 193, az utóbbi 170 országban van kimutathatóan jelen. További öt változatot – ideértve a Mu-t is – megfigyelésre tart érdemesnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket