Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

 

A színpad már készen áll Ferenc pápa szentmiséjére, az idei Eucharisztikus Kongresszus záróbeszédére. A Terrorelhárítási Központ közlése szerint több ezer rendőr dolgozik azon, hogy garantálják a pápa biztonságát.

 

A szervezők mintegy százezer emberre számítanak több mint 80 országból, a tervek szerint Ferenc pápa a téren és az Andrássy úton látogatja meg a környező szektorokat, hogy üdvözölje a híveket.

 

A színpad dekorációjában elsősorban a liturgikus színek, az arany és fehér dominálnak, melyeket fehér és sárga virágokkal díszítenek majd. Továbbá kegytárgyakat is szállítottak a színpadra, köztük a 6 méteres tiroli keresztet, melyet gyalogosan hoztak át a Thököly úti templomból.

 hirdetes_810x300  

„Augusztus 23-a óta folynak a munkálatok, és ha mindenkit összeszámolunk, akár azokat is, akik a backstage-ben dolgoznak, vagy a liturgikus eszközöket hozzák és koordinálják, sofőrök, szállítók, biztonsági őrök, hatósági személyzet, akkor közel 20 ezren dolgoznak ezen a rendezvényen.”

– nyilatkozta Téglásy Nóra  vezető rendezvénykoordinátor

A rendezvény helyszínéül nem véletlenül választották a Hősök terét. Az 1938-as kongresszuson Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa is itt tartott beszédet. Akkor becslések szerint százezrek gyűltek össze a szakadó esőben.

 

Most vasárnapra az előrejelzések alapján meglehetősen napos időre lehet számítani. A szervezők minden szektorban biztosítanak ivóvizet, de azt javasolják, mindenki vigyen magával folyadékot a rendezvényre.

 

Vasárnap reggel 6-kor nyitnak a szektorok, a beléptetést önkéntesek segítik, de a rendezvény weblapján is segítenek az eligazodásban.

 

iec2020.hu
Ferenc pápa a tervek szerint fél 12-kor tartja a szentmisét. Az állóhelyekre lehet mobilszéket is vinni. Kép forrása: Euronews

 

Kétezer fős kórus hangolja majd a közönséget

 

A terület mintegy 100 ezer ember befogadására alkalmas, csak a kóruslelátó 11 méter magas és 2000 férőhelyes, alatta a zenekari árokkal.

 

Euronews / Rónay Ferenc
A kórus lelátója 11 méter magas és mintegy kétezer férőhelyes. Kép forrása: Euronews

 

„Az alsó tagozatos kóristáktól kezdve egészen a 80+ -os kóristákig fognak itt ülni. Ez egy egyesített kórus, ami több mint 80 kisebb kórusból jött össze, a produkciót már a Covid előtt kezdték szervezni. Az Operaház zenekarával fognak játszani, többek között előadják a Budavári Te Deum-ot is” – mondta Téglásy Nóra.

 

Több ezer rendőrt vetnek be

 

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója azt közölte, hogy több ezer rendőr dolgozik azon, hogy a pápa biztonsága garantálva legyen – írja az MTI.

 

Nincs technikai akadálya a vasárnapi látogatásnak Hajdu János szerint, a TEK főigazgatója azt mondta: sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek nincs fenyegetettségre utaló információja.

 

A látogatás neuralgikus pontjának azt tartják, amikor a katolikus egyházfő pápamobilon a hívek közelébe megy. Őket azonban ellenőrzött beléptetési rendszeren keresztül engedik be a területre.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!