Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Kongatják a vészharangot, kihalhatnak a koalák Ausztráliában

Három év leforgása alatt 30 százalékkal, azaz több mint 50 ezerrel csökkent a koalák száma Ausztráliában.

Nyitókép: SITA/AP Photo/Rob Griffith, File

Három év leforgása alatt több mint 50 ezerrel csökkent a koalák száma Ausztráliában.

Három év alatt harminc százalékkal csökkent Ausztrália koalapopulációja az Ausztrál Koala Alapítvány (AKF) környezetvédelmi szervezet közlése szerint. A jelentés adatai szerint az egyedszám a 2018-as 82 170-ről 2021-ben 32 065-re csökkent, olvasható a HVG cikkében.

 

Új-Dél-Wales államban tapasztalható a legnagyobb, 41 százalékos visszaesés 2018 óta, amihez a 2019-2020-as erdőtüzek is jelentősen hozzájárultak.

 

Az AKF vezetője, Deborah Tabart szerint bár az erdőtüzek miatti élőhelyveszteség jelentős tényező, ez csak egy darabja a kirakósnak.

 

“Drasztikus csökkenésnek vagyunk szemtanúi az aszályok, a hőhullámok és az állatok ivóvízhiánya miatt”

 

– mondta.

 

Három év leforgása alatt több mint 50 ezerrel csökkent a koalák száma Ausztráliában. Kép forrása: SITA/Nadia Tugwell via AP

A természeti hatásokon és a közvetett emberi hatásokon túl Tabart kiemelte az emberi tevékenység közvetlen hatásait is. “A földterületek irtása halálos a koalapopulációk számára. Az elmúlt évek során hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal” – fejtette ki.

 

A koalapopulációk nagyságát először értékelték választókerületenként, és arra jutottak, hogy a koalák a 128 választókerületből 47-ben haltak ki, holott ezek egykor támogatták a populációk védelmét.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket