Nyitókép: Körkép.sk

 

A gondot a környezetvédelmi szempontok jelentik

 

A szlovákiai mezőgazdászok képesek megfelelni az Európai Unió által támasztott környezetvédelmi szempontoknak, de reális pénzt kérnek érte. Az aktuális számítások szerint ugyanis 2023 után 59 euróval kevesebb pénzt kapnának egy hektára mint eddig, miközben jóval több munka vár rájuk.

 

Az ún. „zöldesítési“ támogatás 2015-2020 között 203,92 eurót jelentett hektáronként. Az új keretidőszakban azonban a környezetvédelmi támogatás 145 euróra csökken hektáronkét, jelentette ki a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) rajtóosztálya a szervezet honlapján.

 hirdetes_300x300  

 

Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter egy szeptemberi konferencián arról beszélt, milyen környezetvédelmi célokat kell teljesíteni a jövőben az agráriumban Brüsszel kérésére a rosszabbodó környezeti körülmények és klímaváltozás következtében. Az ehhez járó támogatás mértéke azonban nem örvendeztette meg az érintetteket.

 

„Az új időszakban, azaz 2023 után várhatóan 45 euró jut átlagosan egy hektárra ún. zöldesítési támogatásként. Ezen kívül egy szarvasmarhára 261 euró,“

 

mondta a miniszter a szeptemberi konferencián.

 

Emil Macho, az SPPK elnöke szerint nem lehet elvárni a szlovákiai mezőgazdászoktól, hogy keveseb pénzért többet fognak dolgozni.

 

„Senki nem csukja be a szemeit a környezetvédelmi előírások előtt, de reális pénzösszegeket kell meghatározni környezetvédelmi támogatásként az új programalkotási időszakban. Az SPPK javaslata az, hogy csökkentsék a közvetlen támogatások összegét, és adjanak többet azoknak, akiknek arra valóban szükség van,“

 

fogalmazott. Hozzátéve, hogy 100-150 millió euróval több támogatásra van szükség a rendszerben ahhoz, hogy tartani tudják a növénytermesztési és állattenyésztési célokat és eddigi teljesítményt.

 

„Különben félek attól, hogy 45 euróért sok mezőgazdász nem fogja tovább művelni a földet“

 

– zárta, hozzátéve, hogy a szlovákiai mezőgazdászok a megújítási alapból egyetlen eurót sem kapnak, miközben 120-150 millió eurót fizetnek be az államnak a földrendezés második pilléréből.

 

SITA

Megosztás:
Címkék: Emil Macho sppk

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!