Nyitókép: forbes.sk

 

A Forbes idén is közzétette szokásos listáját Szlovákia 32 leggazdagabb emberéről. Érdekessége, hogy a leggazdagabb szlovákiai magyar, a dunaszerdahelyi Világi Oszkár nem került be a szűk elitbe, legalábbis a hivatalosan birtokolt vagyona alapján.

 

A 32. helyhez idén 70 millió euróra volt szükség, míg az első hely 1,5 milliárd eurót ér. A szlovákiai lista első öt helyén nincs változás.

 

A dobogó első fokán egyébként másfél milliárd eurós vagyonnal Ivan Chrenko ingatlanügyi vállalkozó, a HB Reavis és a Finax tulajdonosa áll. Vagyona egy év alatt a Forbes szerint 150 millió euróval csökkent.

 hirdetes_300x300  

 

A második helyen kerek egy milliárddal az idén a vizsgálati fogságot is megélő Penta vezér, Jaroslav Haščák szerepel. A Covid-időszak az ő vagyoni helyzetének sem kedvezett, kerek 70 millió eurót veszített.

 

A 3., 4., és 5. helyet a vírusirtókkal foglalkozó Eset cég három alapítója foglalja el.

 

Miroslav Trnka vagyona 730, Peter Paškoé 710, Rudolf Hrubýé pedig 700 millió. Euróban.

 

Mindhármuk vagyona fejenként 30 millió euróval gyarapodott.

 

A további sorrend megtalálható a Forbes listáján.

 

A szlovákiai magyarok közül tehát sem a politikából meggazdagodott Világi Oszkár, illetve Czucz Štefan vagyona nem éri el hivatalosan a 32. helyen szereplő Vladimír Poór 70 millió eurós vagyonát.

 

A Forbes ugyanazon módszertan alapján állítja össze ranglistáján a világ más országaiban is, immár 30 éve. Az adatok 2021. szeptember 29-hez érvényesek.

 

A cseh lista egyébként ITT, a magyar lista (2020-ra vonatkozóan) pedig ITT található.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.