Ambrus
  • HUF: 365.99
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C
Friss hírek

Nem férnek el a koronavírusos betegek a román kórházakban

Sok beteg a kórházak előtt várakozó mentőautókban halt meg, még mielőtt bekerülhettek volna valamelyik osztályra.

Nyitókép: MTI

 

Rendkívül súlyos a járványhelyzet Romániában: kedden már csaknem hatszáz ember halt meg, a kórházakban nincs elég hely a betegeknek, de már az intézményeken kívül felállított ideiglenes orvosi egységek is tele vannak.

 

Sok beteg a kórházak előtt várakozó mentőautókban halt meg, még mielőtt bekerülhettek volna valamelyik osztályra. Az elhunytak több mint 90 százaléka nem volt beoltva a koronavírus ellen.

 

– Katasztrófális, szinte háborús helyzettel állunk szemben. Nem láttunk ilyet még a járvány előző hullámaiban sem. Galacban 24 óra alatt 18 ember halt meg, egyikük sem volt beoltva

 

– mondta a galaci mentőszolgálat szóvivője, Mihai Polinschi.

 

– Rengeteg esetünk van, sokan súlyos állapotban vannak, lélegeztetőgépre szorulnak. Hetven betegünk van jelenleg a sürgősségi osztályon – nyilatkozta Violeta Sapira, a 300 ezres lakosú város kórházának szóvivője.

 

Az államfő azonnali intézkedéseket sürget

 

A román államfő szerdára összehívta az illetékes hatóságok vezetőit, hogy sürgősen vezessenek be olyan korlátozó intézkedéseket, amelyek még segíthetnek megvédeni az emberek életét Romániában.

 

Klaus Iohannis szerint a parlamentnek sürgősségi eljárásban kellene bevezetnie a zöld igazolványt, korlátozni kell a mobilitást, az emberek közti érintkezést, és bármilyen népszerűtlenek is lennének, ezeket az intézkedéseket haladéktalanul fel kell vállalni.

 

A korlátozások hiánya vezethetett ide

 

A Digi24 hírcsatorna által megszólaltatott Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben haltak meg.

A szakember szerint Romániában már három hónapja meghaladja az 1,1-et a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a fertőzést. Popovici szerint “két hét is sok lett volna”, és a döntéshozóknak ilyen körülmények között már rég szigorítaniuk kellett volna a járványügyi korlátozásokat.

 

Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványhelyzet további romlása.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket