Nyitókép: Euronews

 

Az éghajlatváltozás hatásai a világűrből szemlélve is egyértelműek. Egy francia asztronauta, Thomas Pesquet az elmúlt fél évet a nemzetközi űrállomáson töltötte, a glasgow-i klímakonferenciához közeledve pedig megosztotta a nagyvilággal, hogy mit látott, ha kinézett az ablakon.

 

„Hurrikánok és erdőtüzek. Eddig sosem tapasztaltam ilyesmit, főleg nem a korábbi, első küldetésemen. Az erdőtüzek mérete elképesztő, a füstoszlopokat napokon át lehet látni az űrből. Döbbenetes volt arra gondolni, hogy mennyi energia szabadult fel, és mennyit ártott ez azoknak a szerencsétlen embereknek, akik a tüzek útjában voltak”

 

– mesélte az AFP-nek Thomas Pesquet, akinek első és második űrutazása között öt év telt el. A tapasztalat megerősítette a tudóst abban, hogy a Föld rendkívül törékeny.

 

 hirdetes_300x300  

„A folyók szennyezése vagy az erózió, az üledék, amely a tengerbe kerül és tönkreteszi a megművelhető földeket a felső szakaszokon. A légszennyezés, az olvadó gleccserek, az Amazonas kiirtása. Ez mind látszik az űrállomásról”

 

– sorolta az űrhajós, aki azt is hozzátette, hogy a látvány egész életében vele fog maradni, a tudósok által gyűjtött adatokat és a megfigyeléseit összegezve pedig nem tud nem aggódni.

 

Az elmúlt évek legfontosabb klímakonferenciája, a COP26 most kezdődött Glasgowban

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!