Nyitókép: Facebook/Ministerstwo Obrony Narodowej

 

Brüsszel 700 ezer eurós humanitárius támogatást nyújtott a fehérorosz határon rekedt migránsoknak – közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete.

 

Első körben 200 000 eurót utaltak át a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), ám az Európai Bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében.

 

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós megbízott arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a menekültek és migránsok nagy számú csoportjához.

 hirdetes_300x300  

 

 

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta:

 

„Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük. A fehérorosz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket.”

 

A magyar kormány eddig több mint 1,5 milliárd eurót költött el határvédelemre, Budapest álláspontja szerint így jogosan elvárható, hogy Brüsszel hat év után térítse meg a külső határokat védelmező országoknak a határvédelem költségeit, főleg ha eközben minden eszközzel támogatják a bevándorlást.

 

Hirado

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.