Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

5 milliárd dollár értékű aszteroida tart a Föld felé

A 4660 Nereus akkora, mint az Eiffel-torony, ráadásul tele van értékes fémekkel.

Nyitókép: cikycaky.sk (illusztrációs felvétel)

 

A 4660 Nereus akkora, mint az Eiffel-torony, ráadásul tele van értékes fémekkel. A szakértők szerint biztonságos távolságban halad el mellettünk.

 

December 11-én, vagyis jövő szombaton egy nagyobb aszteroida halad el a Föld mellett; ez a Science Alert szerint a 4660 Nereus, ami egy különleges, tojás alakú aszteroida, olvasható a HVG techrovatában.

 

A számítások alapján az Eiffel-torony méretű objektum közel 24 ezer kilométer/órás sebességgel repül el mellettünk pár nap múlva. Ekkor nagyjából 3,86 millió kilométerre lesz tőlünk, ami körülbelül tízszerese a Föld és a Hold közötti távolságnak.

 

A NASA földközeli objektumnak minősítette az űrsziklát; ez nem olyan különleges, ugyanis minden objektum megkapja ezt a jelzést, ami 193 millió kilométer távolságon belülre kerül.

 

A Nereust 1982-ben fedezték fel, és nagyjából 10 évente közelíti meg a Földet. A NASA és a JAXA japán űrügynökség egyszer már fontolóra vette, hogy mintát gyűjt róla, de erre végül nem került sor. Pedig érdemes lenne:

 

a több mint 600 000 űrszikla útját figyelő Asterank adatbázis becslései szerint a Nereus legalább 4,71 milliárd dollár értékű nikkel-, vas- és kobaltlelőhelyeket rejt.

 

A NASA számításai szerint az aszteroida legközelebb 2031. március 2-án, majd 2050 novemberében közelíti meg a Földet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket