Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

Egyre inkább az oltottságra helyezi a hangsúlyt a járványkezelés Európában. A védettség igazolása helyett sok helyen az oltottság bizonyítását kérik a hatóságok és az intézmények.

 

Az új évvel Franciaország is csatlakozott azokhoz az államokhoz, ahol a legalább kétszer oltottaknak rövidebb ideig, tíz helyett csak hét napig kell karanténban lenniük, miután koronavírus-tesztjük pozitív lett.

 

A francia nemzetgyűlés eközben arról készül szavazni, hogy oltottsági igazolványra cserélje-e a védettségi igazolványt, vagyis számítson-e igazolt védettségnek a továbbiakban is az, ha valaki átesett a fertőzésen. Az új típusú koronavírus omikron variánsa ugyanis megállíthatatlanul terjed, rekordszámú új esetet regisztrálnak a hatóságok napról napra nem csak Európában.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányok igyekeznek ennek ellenére a megszokott mederben tartani a mindennapokat, tehát elkerülni, hogy újra be kelljen zárni az iskolákat, vissza kelljen hozni a home office gyakorlatát. A brit kormány például megint kötelezővé tette a maszkviselést a középiskolákban, és a hét közepén újabb szigorítások jöhetnek Angliában.

Az oroszországi Szentpéterváron már nemcsak a vendéglátóhelyekre, hanem mindenféle közösségi térbe csak negatív PCR-teszteredménnyel vagy az oltottság igazolásával engednek be bárkit.

 

Görögországban a maszk minőségét írják elő a hatóságok: vagy dupla maszkban vagy az egészségügyben is használatos minőségi arcmaszkban lehet boltba menni vagy igénybe venni a tömegközlekedés.

 

Az omikron ugyan ritkábban okoz súlyos betegséget, az oltatlanokra ugyanolyan veszélyes, ráadásul sokkal fertőzőbb, mint a korábbi mutációk, így aztán szám szerint mégiscsak többen kerülnek kórházba, mint az elmúlt hónapokban. Eközben sok kórház gondokkal küzd azért is, mert az oltatlan orvosok és ápolók nem dolgozhatnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.