Nyitókép: HVG

 

A szakemberek szerint bár a Mimas nevű hold felszínét 22-32 kilométer vastag jég borítja, alatta folyékony víz lehet.

 

Miközben a tudósok azt szerették volna kideríteni, hogy a Szaturnusz egyik holdja, a Mimas geológiailag mennyire aktív, egy sokkal érdekesebb felfedezést tettek. A vizsgálatok során meggyőző bizonyítékot szereztek arról, hogy a felszín alatt egy óceán húzódhat meg. Ha ezt valóban sikerül igazolni, akkor azzal tovább bővülhet azon helyek száma a Naprendszerben, ahol potenciálisan jelen lehet az élet.

 

A jeges holdak felszín alatti óceánjainak felkutatására az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet szenteltek a tudósok. Két égitest a Naprendszerben már egész biztosan rendelkezik ilyennel: a Szaturnusz egy másik holdja, az Enceladus, valamint a Jupiter holdja, az Európa esetében találtak a felszín alatt meghúzódó óceánra utaló jeleket. Fontos különbség azonban, hogy míg mind a kettő geológiailag aktív égitest, ami lehetővé teszi, hogy folyékony víz legyen a felszínen, addig a Mimason rengeteg a kráter. Így Alyssa Rhoden, a Southwest Research Institute (SwRI) tudósa szerint csupán egy fagyott holdról lehet szó. A Mimas egyébként úgy néz ki, mint a Csillagok háborújából ismert „Halálcsillag.”

 hirdetes_300x300  

 

Az Icarus folyóiratban megjelent kutatási eredmény szerint a jeges kéreg 22-32 km vastag lehet, ami alatt a folyékony óceán húzódhat meg. A szakemberek szerint mindez alapos indok arra, hogy tovább vizsgálják a holdat, és ha bebizonyosodik az óceán jelenléte, az nagy segítség lehet a távolabbi területek, például az Uránusz holdjainak vizsgálatához.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.