Friss hírek

Da Vinci 530 éves tervei alapján megépítettek egy drónt – működött (Videóval)

Hiába, aki tud az tud

Nyitókép: HVG

 

A Marylandi Egyetem mérnökei több száz éves vázlatokat felhasználva vizsgálták meg, működőképes lett volna-e az a jármű, aminek szárnyait Leonardo da Vinci álmodta meg. A válasz: igen.

 

A hagyományos drónokat biztosan nem váltja le, de így is repülésre képes az az eszköz, amit Leonardo da Vinci több mint 500 éves vázlatai alapján építettek amerikai mérnökök – számolt be a meghökkentő hírről a HVG.

 

A quadrocoptert megépítő Marylandi Egyetem munkatársai Crimson Spinnek keresztelték el az eszközt, amelynek négy tengelyén a Da Vinci tervezte, dugóhúzó alakú szárnyak találhatók.

 

A géniusznak tartott Da Vinci soha nem építette meg saját repülőjét, mert abban a korban ehhez nem állt rendelkezésre megfelelő anyag. Amerikai mérnökök azonban kíváncsiak lettek rá, hogy a szerkezet mennyire hatékony, képes-e egyáltalán felemelkedni. A válasz pedig az, hogy igen.

 

 

Austin Prete, a drónt építő csapat egy tagja a Transformative Vertical Flight nevű konferencián állt elő a művel, mely saját bevallása szerint teljesen megbolondította őt. Ugyanis egyáltalán nem számított rá, hogy működni fog. Az egyetem repülőmérnöki tanszékének végzős hallgatója megosztotta, hogy a jármű mindkét szárnyszélen egy csavarodó légörvényt hoz létre, amely felfelé irányuló tolóerőt generál.

 

Prete úgy véli, hogy az elkészült drón továbbfejleszthető, mi több, akár utasok szállítására is képes lehet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket