Nyitókép: France24/Mehdi Chebil

 

Nem engedik Lengyelország területére az ukrán határőrök azokat az afrikai menekülteket, akik diákként tartózkodnak Ukrajnában és a háborús helyzet miatt az ukrán civilekkel együtt kénytelenek menekülni. A francia „France24” stábja több feketebőrű diákkal is beszélt a lembergi (Lviv) pályaudvaron, akiket az ukrán hatóságok egyszerűen visszaküldtek.

 

„Megállítottak minket a határon, és közölték velünk, hogy feketéket nem engednek be. Közben láttuk, hogy a fehér embereket átengedték.”

 

– mondta Moustapha Bagui Sylla, egy guineai diák. Elmondása szerint a háború kezdetekor menekült el egy harkivi egyetemi szállóról. Előtte órákon át gyalogolt a lengyel határ menti falu, Medyka felé, ahol visszafordították.

 

 hirdetes_300x300  

Egy másik, Nigériából származó diák hasonló jeleneteket írt le a határátkelőnél. Azt mondta, hogy csoportját, amelyben nők is voltak, nem engedték át, mert feketék:

 

„Nem engedik be az afrikaiakat. Az európai útlevéllel nem rendelkező feketék nem léphetik át a határt (…). Csak azért toloncolnak vissza minket, mert feketék vagyunk!”

 

Nigéria és Dél-Afrika aggodalmának adtak hangot azon hírek miatt, miszerint állampolgáraikat megakadályozzák abban, hogy elhagyják a háború sújtotta Ukrajnát. Az afrikai kormányok egyben elítélik a lengyel-ukrán határon kialakult rasszista és tisztességtelen bánásmódot.

 

A lengyel és az ukrán hatóságok cáfolják, hogy ilyen jelenetekre sor került volna.

 

France24

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.