Nyitókép: Getty Images

 

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése szerdán elsöprő többséggel elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, és azt követeli Moszkvától, hogy hagyjon fel az ellenségeskedéssel, valamint vonja ki katonai erőit Ukrajna területéről.

 

A határozat, amelyet a közgyűlés 193 tagjából 141-en támogattak, egy rendkívüli ülést zárt le, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak a legritkább esetekben hív össze. Az ENSZ honlapja szerint a Biztonsági Tanács utoljára 1982-ben hívta össze a közgyűlés rendkívüli ülését.

 

Noha a közgyűlés határozatai nem kötelező erejűek, mégis politikai súlyuk van. A szerdai szavazás szimbolikus győzelmet jelent Ukrajna számára, és növeli Moszkva nemzetközi elszigeteltségét. Még Oroszország hagyományos szövetségese, Szerbia is a határozat mellett szavazott.

 hirdetes_300x300  

 

Oroszország oldalán szavazott:

 

Oroszország, Fehéroroszország, Eritrea, Észak-Korea és Szíria.

 

Harmincöt képviselő – köztük Kína – tartózkodott, méghozzá:

 

Algéria, Angola, Örményország, Banglades, Bolívia, Burundi, Közép-Afrikai Köztársaság, Kína, Kongó, Kuba, El Salvador, India, Irán, Irak, Kazahsztán, Kirgizisztán, Laosz, Madagaszkár, Mali, Mongólia, Mozambik, Namíbia, Nicaragua, Pakisztán, Szenegál, Dél-Szudán, Dél-Afrikai Köztársaság, Sri Lanka, Szudán, Tadzsikisztán, Uganda, Tanzánia, Vietnám, Zimbabwe.

 

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-megbízottja tagadta, hogy Moszkva civileket támadna, és azzal vádolta a nyugati kormányokat, hogy nyomást gyakorolnak a közgyűlés tagjaira a határozat elfogadása érdekében.

 

Megismételte Oroszország azon állítását, hogy az orosz invázió egy „különleges katonai művelet”, amelynek az a célja, hogy megszűnjenek a civilek elleni állítólagos támadások a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk Népköztársaságokban.

 

Az orosz támadás máig nem érte el a fő célt, az ukrán kormány megbuktatását. Ellenben példátlan nemzetközi visszhanggal szembesült, különösen a Nyugat részéről, amelynek szankciói megbénították Oroszország pénzügyi rendszerét, miközben a beruházások kiáramlanak az országból.

 

Körkép.sk/Reuters nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!