Nyitókép: HVG

 

A OneWeb nevű brit cég 36 műholdját pénteken vinné a világűrbe egy Szojuz rakéta, a jelen állás szerint azonban ez elmarad, számol be róla a HVG.

 

Az Ukrajna megszállására adott szankciók hatására nemcsak a nyugati cégek kezdték el felfüggeszteni az oroszországi jelenlétüket, az űrkutatás terén is elindult egyfajta szétválás. Oroszország jelezte, felfüggeszti a Szojuz rakéták indítását az európai szankciók miatt, amire az Európai Űrügynökség is elkezdte megszakítani a kapcsolatot a Roszkoszmosszal.

 

Most ismét az oroszok léptek: az űrkutatási hivatal bejelentette, hogy nem fogja felbocsátani a OneWeb nevű cég internetes műholdjait. A Roszkoszmosz azt is jelezte, csak abban az esetben hajlandó ezt mégis megtenni, ha a vállalat biztosítékot ad arra, hogy az eszközöket nem fogják katonai célra felhasználni, az Egyesült Királyság pedig megválik a részesedésétől a OneWebben.

 hirdetes_300x300  

 

A Roszkoszmosz Szojuz rakétája pénteken indulna útnak, és 36 műholdat vinne magával.

 

Dmitrij Rogozin, a hivatal vezetője szerint a Roszkoszmosz a brit szankciókra válaszul döntött úg

 

y, hogy nem segít pályára állítani a műholdakat – írja a CNBC. A britek korábban megtiltották az orosz hajóknak, hogy behajózzanak az Egyesült Királyság kikötőibe, valamint szankciókkal súlytották az orosz pénzügyi rendszert.

 

Kwasi Kwarteng, az Egyesült Királyság energiaügyi minisztere a Twitteren arró írt, hogy nem adják el a OneWebben szerzett részesedést. Rogozin két napot adott a briteknek arra, hogy átgondolják a döntést.

 

A OneWeb eddig 428 műholdat bocsátott fel a Szojuzzal. A globális lefedettséghez 648 műholdra lesz szükség.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.