Nyitókép: Ria Novosti

 

  • Oroszország közölte, hogy bevetette a „tőr” (Ch-47M2 „Kinzsal”) névre hallgató hiperszonikus föld-levegő rakétáját, ami Odessza térségében egy földalatti fegyverraktárat semmisített meg.

 

  • Az ukrán ügyészség közlése szerint a háború kezdete óta 112 gyermek veszítette életét, további 140 pedig megsebesült.

 

  • Szombatra virradóra újra videós üzenetben jelentkezett Volodimir Zelenszkij. Zelenszkij „őszinte” és „komoly” tárgyalásra hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, azzal fenyegetőzve, hogy ha Oroszország nem állítja helyre Ukrajna területi egységét, olyan veszteségek várnak az orosz haderőre, amelyet még generációk múlva sem tudnak majd kiheverni. Hozzátette:

 

„Itt az ideje, hogy találkozzunk. Itt az ideje, hogy beszéljünk.”

 

  • Továbbra is heves harcok folynak a dél-ukrajnai Herszon mellett található Csornobajevka repülőtere térségében – számolt be ukrán jelentésekre hivatkozva a német n-tv. Az ukrán haderő már hatodik alkalommal csapott össze az orosz hadsereggel a Csornobajevkáért.  Meg nem erősített források szerint az ukránok a harcok során megölték Andrej Mordvicsev altábornagyot, az orosz 8. hadsereg parancsnokát. Amennyiben igaz a hír, úgy ő lenne a háború legmagasabb rangú orosz áldozata (mert egy altábornagy, csak úgy a harctéren sétálgat, megj.).

 

 hirdetes_300x300  
  • Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép pénteken Norvégiában – jelentette a norvég média a helyi mentőegységekre hivatkozva. A V-22 „Osprey” típusú gépmadár négyfős személyzettel a NATO „Cold Response” fedőnevű hadgyakorlatán vett részt, amikor helyi idő szerint 18:26 órakor eltűnt a radar képernyőjéről.

 

  • Joe Biden amerikai elnök pénteki videóhívásuk alkalmával arra figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy következményei lesznek, ha „tárgyi támogatást” nyújtanak Oroszországnak az Ukrajna elleni invázió közben. A Fehér Ház közleménye nem részletezte, hogy pontosan milyen következményekkel járna, ha Peking támogatásáról biztosítaná Moszkvát.

 

Teraz/Hirado/Krone/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.