Nyitókép: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Elemzők szerint a lépés célja, hogy megerősítse a rubelt, de ez nem biztos, hogy kivitelezhető.

 

Az orosz államfő szerdán kijelentette, hogy Moszkva elvárja, hogy az „ellenséges“ országok rubelben fizessenek az orosz földgázért.

 

Minisztereivel való egyeztetését követően Putyin azt mondta, hogy „több nyugati állam illegitim döntést hozott az orosz vagyon befagyasztásáról. Ezért

 hirdetes_300x300  

 

„semmi értelme, hogy az EU-ban és Amerikában értékesített termékeinkért euróval, dollárral, vagy más pénznemben fizessenek.“

 

Hozzátette, hogy olyan intézkedéseket tervez, melyek lehetővé tennék, hogy az orosz földgázt vásárló országok rubelben fizessenek érte. Azt nem mondta, hogy az intézkedés mikor lépne életbe. A központi bankot azonban utasította arra, hogy dolgozza ki ennek folyamatát.

 

Közgazdászok szerint Putyin egyértelműen az orosz fizetőeszköz megerősítésére törekszik azután, hogy kirobbantott háborúja miatt a rubel meredeken vesztett értékéből. Egyes elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy Putyin terve kivitelezhető.

 

Neil Shearing, a Capital Economics közgazdásza úgy látja, hogy mivel az orosz gazdaságnak szüksége van a külföldi fizetőeszközökre, hogy legyen pénze a behozott árukért, az energia pedig azon kevés források egyike, melyekért kemény valutát kaphat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.