Nyitókép: HVG

 

Az ExoMars nevű marsjáró jelenleg szétszerelve várja egy olasz raktárban, hogy kiderüljön, melyik cég rakétája indítja útnak a Mars felé.

 

Az oroszok ukrajnai inváziója miatt komoly szankciókat hozott a Nyugat, amihez az Európai Űrügynökség (ESA) is csatlakozott. Az ESA megszakította a párbeszédét az orosz szervezettel, a Roszkoszmosszal, ami egyúttal azt is jelentette: a közös, még el nem kezdett projektekre egy darabig biztosan nem kerül majd sor.

 

A döntés érintette az ExoMars marsjáró útnak indítását is, az Európai Űrügynökség ugyanis egy Proton rakéta segítségével startoltatta volna el a szerkezetet. A marsjáróval kapcsolatban most újabb hír érkezett: az ESA azon fáradozik, hogy új partnert találjon a projektjéhez – írja a HVG.

 hirdetes_300x300  

Az ExoMars a tervek szerint szeptemberben indult volna útnak a vörös bolygó felé. A készülék a Perseverance-hez hasonlóan asztrobiológiai kutatásokat végezne a Marson, ám ez egy darabig még biztosan nem fog megtörténni. Jelen állás szerint további utasításig Olaszországban tárolják a rover elemeit.

 

Az ESA szakemberei nemrég átvizsgálták a projektet, és arra jutottak, hogy a rover egyébként készen állt volna a szeptemberi startra.

 

Korábban egyébként a koronavírus-járvány mellett néhány technikai nehézség miatt csúszott a rover indítása 2022 szeptemberére, ám a szakemberek szerint ezeket már korábban sikerült megoldani.

 

Ha sikeresen eléri a Mars felszínét az ExoMars, akkor ez lehet az első szerkezet a bolygó felszínén, amely képes két méternél mélyebbre fúrni a talajban.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.