Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi kórház területén, április 8-án a Lourdes-i Szűz Mária park közelében, ünnepélyes keretek közt átadták a felújított KÁLVÁRIÁT, a keresztút 14 stációjával (állomásával).

 

Az igényes munkát követelő helyreállítás szponzorok segítségével történt, mégpedig a Harsányi Alapítvány anyagi támogatásával, a TONEX építőipari vállalat anyagi támogatásával és a szükséges munkálatok elvégzésével, valamint Komárom önkormányzatának támogatásával, akik a korábbi időkben nagyon elhanyagolt terület rendezését és parkosítását vállalták fel.

 

 hirdetes_300x300  

 

A szóbanforgó KÁLVÁRIA a rajta látható a 14 stációval – melyet egy-egy dombormű ábrázol – egy téglafalon húzódik végig, amely a régebbi időkben kerítésként szolgált, de ma már a kórház belterületére esik. A szenvedéstörténetet ábrázoló domborműveket Csütörtöky András restaurátor újította fel.

 

De mi is az a keresztút a maga állomásaival, és a kálvária, más szóval pedig golgota?

 

A keresztút eredetileg az az egy és fél kilométeres útvonal, amelyen Jézus végighaladt a Praetoriumtól, vagyis a kormányzói palotától, Pilátus ítélőszékétől, a Golgotára, vagyis a Koponyák helyére (egyes források szerint hegyére), ahol kereszthalál által kivégezték.

Ezen az útszakaszon ferences-rendi szerzetesek már a 14. századtól zarándoklatokat vezettek. Mivel nem kereshette fel minden hívő a Szentföldet, a későbbiekben a Szentszék engedélyezte, hogy máshol is felállítsák a keresztút jelképeit, akár kültéren, vagy bent a templomokban, amelyeken az egyes stációk Jézus szenvedéstörténetét mutatják be.

 

 

Komáromban, a kórház területén található keresztút a legrégibb, a Szent Rozália templom kertjében, valamint a Szent András bazilikában található jelképek későbbi időkből származnak.

 

A jelenleg felújított keresztút ünnepi átadóját Keszegh Béla polgármester nyitotta meg, aki köszönetet mondott a szponzoroknak, hogy támogatták e nemes célt. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy 9 stációt csupán felújítani kellett, ám 5 állomás domborművét szükségszerű volt pótolni, mert teljesen hiányoztak. A hiánypótlást a Süttő-i Kálvária domborművei alapján (mely nagyban hasonlít a komáromihoz) a restaurátor végezte el.

 

Balról, Štefan Gago, Miroslav Jaška, Kiss Róbert, Keszegh Béla, Harsányi Beáta , Varga Zoltán

 

Az ünnepségen jelen volt a kórház igazgatója, Miroslav Jaška is, aki szintén köszönetét fejezte ki az alapítványnak, az építőipari vállalatnak és nem utolsó sorban a városvezetésnek, hogy e felújításra sor kerülhetett. A Harsányi Alapítványt Harsányi Beáta képviselte, a TONEX építőipari vállalat részéről pedig Varga Zoltán, a vállalat vezetője volt jelen.

 

A felújított keresztút felszentelését Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános végezte, Štefan Gago káplán segédletével. A kántori szolgálatot Stubendek László valamint Grassl Ferdinánd látták el.
Az egyházi szertartás magyar és szlovák nyelven, felváltva, nagyon rugalmasan folyt, és a jelenlévő nagyszámú hívőközösség együtt imádkozott mindkét nyelven.

 

 

Kiss Róbert kanonok szintén köszönetét fejezte ki az egyházi jelképrendszer felújításáért. Nagypénteken délelőtt a hívek jelenlétével keresztúti ájtatosságra került sor az előző héten felszentelt helyen.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!