Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A bűnszervezet létrehozásával, működtetésével és hatalommal való visszaéléssel gyanúsított ellenzéki politikus, Robert Fico mellett jobboldali, néppárti EP-képviselők is levelet írtak a brüsszeli fő döntéshozóknak.

 

Míg a Smer elnöke az ellene folyó eljárást nehezményezi, addig a Fidesz korábbi pártcsaládjának tagjai arról számolnak be levelükben, hogy a Fico elleni vádemelés pont hogy a jogállamiság bizonyítéka és annak példája, hogy a rendőrség szabadon tevékenykedhet.

 

A kilenc szlovák EP-képviselő által kedden aláírt levélről a TASR számolt be. Egyikük, a jobboldali keresztény Ivan Štefanec (KDH) szerint a korábbi kormányfő elleni vádemelés annak bizonyítéka, hogy Szlovákiában működik a jogállam, működnek az intézmények, melyek végzik a feladatukat függetlenül attól, hogy épp milyen politikai garnitúra van hatalmon.

 hirdetes_810x300  

 

„Határozottan elutasítjuk Robert Fico állítását, miszerint a vád politikai indíttatású lenne. Épp a volt kormányfő, Fico volt az, aki olyan kormányt hozott létre Szlovákiában, mely korlátozta a független intézményeket és létrehozta a kivételezett emberek rendszerét, ahol az állami szervek a politikai ellenfelek ellen voltak felhasználva,”

 

áll többek között abban a levélben, melyet

 

Štefanecon kívül Vladimír Bilčík, Miriam Lexman és Peter Pollák (EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka és Michal Wiezik (Építsük Újjá Európát liberális frakció), valamint Eugen Jurzyca (európai konzervatívok és reformisták csoportja) írtak alá. 13 EP-képviselőből tehát 9.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.