Nyitókép: Euronews

 

Sikerült kimenteni húsz embert a mariupoli Azovsztal-üzemből. Erre egy tűzszünet adott lehetőséget, amit az ukrán és az orosz erők egyaránt betartottak.

 

Az orosz sajtó szombaton azt jelentette, hogy 25-en távoztak az üzemből, de nem közölték, hogy hová mennek. Egy ukrán tiszt reméli, hogy Zaporizzsja felé tartanak.

 

Szvjatoszlav Palamar, az ukrán Azov ezred parancsnokhelyettese mondja, hogy már szombat reggeltől várták az evakuálandó csoport érkezését, de csak este fél hétkor érkeztek meg. Mindannyian nők és gyerekek, akik a tervek szerint Zaporizzsja városába indultak, vagyis az Ukrajna által ellenőrzött területre mennek.

 hirdetes_300x300  

Kijevben családok tüntettek szombaton, a Mariupolban rekedt szeretteik kimentését követelték. Hírek szerint háromezer ember lehet az Azovsztal-üzem területén, körülményeik kétségbeejtők.

 

Egy ukrán katona felesége, Natalija mondja, hogy se aludni, se enni nem tud az aggodalom miatt. Férje egyike Mariupol védőinek. Nagyon féltik az ott rekedt embereket, mert nincs vizük, gyógyszerük, hadifelszerelésük is fogyóban.

 

Az azovi ezred által közzétett felvételeken egy lakóépületet láthatni, amit támadás ért. Az Ukrán Nemzeti Gárda felhívja a figyelmet, hogy a romos épületek pincéiben rejtőző emberek sorsa ismeretlen.

 

Az ENSZ is humanitárius katasztrófaként jellemzi a mariupoli ostromállapotot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!