Friss hírek

Zsákmányolt műtárgyakat követel vissza Kambodzsa Londontól

A fosztogatás sokaknak nyújtott megélhetést

Nyitókép: Euronews

 

Nem adja fel a hosszadalmas küzdelmet Kambodzsa, számos műtárgyat visszakövetel az Egyesült Királyság legrangosabb állami múzeumaitól.

 

A botrány célkeresztjében ismét a British Museum és a Victoria and Albert Museum található. A kambodzsai vezetés most egyenesen a brit kormányhoz fordult, hogy segítsen visszaszerezni a délkelet-ázsiai ország templomaiból elvitt műremekeket.

 

A legfinomabb szóhasználattal is “zsákmányoltnak” nevezi Kambodzsa a Londonba került, vitatott eredetű műtárgyakat. A múzeumok állítják, hogy gyűjteményük összes darabjának eredete transzparens.

A V&A üdvözölte a „konstruktív párbeszédet”. A British Museum közölte, hogy “gondosan és tisztelettel” mérlegeli a kéréseket.

 

Brit kollégájának, Nadine Dorries-nek írt levelében Kambodzsa kulturális minisztere, Phoeurng Sackona azt állítja, hogy sok fontos kulturális kincset loptak el a szent templomokból, és „helytelenül” kerültek az Egyesült Királyságba.

 

A két nemzetközi hírű londoni múzeum csak a világsajtó figyelmét felkeltő két példa, de további brit intézményekben, gyűjteményekben és raktárakban vannak olyan darabok, amiket visszakövetel Kambodzsa.

 

A szélhámos műkereskedő

 

 

Douglas Latchford miatt számos múzeum és intézmény, illetve gyűjtő került kellemetlen helyzetbe. A műkereskedő 2020-ban hunyt el, de halála után is csak “szélhámosként” emlegetik.

A gyilkos vörös khmer rezsim 1975 és 1979 között volt hatalmon, több mint kétmillió embert ölt meg. A csoport az ország nagy részét az 1990-es évek végéig irányította.

 

A fosztogatás nagy része ebben a három évtizedes polgárháborús és viszályos időszakban történt. A kambodzsai kulturális minisztérium fő jogtanácsosa és nyomozócsoportjának vezetője, Brad Gordon a BBC-nek azt mondta, hogy ezekkel a tárgyakkal való kereskedés háborús bűnnek tekinthető.

 

AP Photo
Ezeket a darabokat már 2013-ban visszaadta a New York-i Metropolitan Museum of Art. Kép forrása: Euronews

 

A fosztogatás sokaknak nyújtott megélhetést

 

A brit közmédiának nyilatkozók felidézik, hogy a fosztogatók szisztematikusan bontották ki a kambodzsai templomokból a szobrokat. Akkoriban nem volt más munkájuk, így egyetlen megélhetési forrásuk a nyugati világgal való kétes üzletelés volt az etikára nem kényes műkereskedők közbeiktatásával.

 

A kambodzsai miniszter levele emlékeztette az Egyesült Királyságot, hogy mindkét ország részes fele a Hágai ​​Egyezménynek, amelynek célja a kulturális javak védelme fegyveres konfliktusok idején.

 

Számos műkincset már visszaszolgáltatott a Nyugat

 

Heng Sinith/AP
A Denveri Művészeti Múzeum igazgatója ad vissza egy szobrot / 2016. Kép forrása: Euronews

 

A Denveri Művészeti Múzeum igazgatója, Christoph Heinrich jázminköteggel díszítette a visszaszolgáltatási ünnepségen a 10. századi Rama Torso kőszobrot Phnom Penhben, 2016. március 28-án. Ez is egy olyan műtárgy, amit az ország polgárháborúja során raboltak el egy templomból.

 

A kambodzsai nyomozók stratégiája a kétezres években hatékonnyá vált: szakértők segítségével azonosítottak több nyugati gyűjteményben lévő szobortöredék Kambodzsában maradt darabját. Például láb nélkül elvitt felsőtest-szobrok alját.

 

Francia régészek részvételével több Amerikában található műtárggyal összeillesztették a kambodzsai darabokat, és az egyezés bizonyította a szobordarabolással történő fosztogatás tényét.

 

A londoni múzeumok saját magukat hozták kínos helyzetbe

 

 

“Ez a konfliktusok időszaka volt. Az egész világ tudta ezt” – mondja Brad Gordon vezető nyomozó. “A nagy múzeumoknak, mint a British Museum vagy a V&A, nem kellett volna elfogadniuk ezeket a darabokat.”

 

Hozzáteszi: “Azt mondanánk, a darabok többségére nincs kiviteli engedély, nincs engedély. Tehát ezek a múzeumok és ezek a személyek lopott vagyont kapnak, és az ellopott vagyont vissza kell hozni.”

 

Több mint száz műremeknek vitatott az eredete

 

A kambodzsai vezetés konkrét listát küldött az általa visszakövetelt műkincsekről a brit múzeumoknak. A British Museum körülbelül száz darab kambodzsai műtárgyat birtokol, ismét megvizsgálják ezek eredetét. A Victoria and Albert Museumban hozzávetőlegesen ötven tétel sorsát kell rendezni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket